Mistr kuchařem díky chytrému uspořádání nádobí v kuchyni!

Uspořádání Nádobí V Kuchyni

Zóny v kuchyni

Klíčem k efektivnímu a příjemnému vaření je dobře uspořádaná kuchyně. Základem je rozdělení kuchyně do zón podle činností, které v nich vykonáváme. Zóna vaření zahrnuje sporák, troubu a digestoř. V šuplících a skříňkách v této zóně by se měly nacházet hrnce, pánve, poklice a další potřeby na vaření, jako jsou vařečky, obracečky a naběračky. Zóna mytí se soustředí kolem dřezu a myčky. Zde je ideální místo pro uložení talířů, sklenic, příborů a čistících prostředků. Zóna přípravy je pracovní plocha mezi dřezem a sporákem. Využijte ji pro odkládání potravin během vaření a mějte po ruce nože, prkénka, mísy a další pomůcky, které používáte při přípravě jídla. Nezapomeňte ani na úložné boxy a organizéry do šuplíků, které vám pomohou udržet v kuchyni pořádek.

Skladování u sporáku

Prostor kolem sporáku je nejžhavější oblastí v kuchyni, a proto si žádá chytré úložné řešení. Zde se nejvíce hodí zásuvky a skříňky, které vám umožní mít po ruce vše potřebné k vaření. Myslete na to, co používáte nejčastěji – hrnce, pánve, obracečky, vařečky – a ty umístěte do zásuvek nejblíže sporáku. Využijte organizéry do zásuvek, abyste měli vše přehledně uspořádané a snadno dostupné. Nad sporákem se pak nabízí prostor pro uložení koření, olejů a dalších nezbytností, které chcete mít při vaření po ruce. Nezapomeňte na digestoř, která vám pomůže udržet vzduch v kuchyni čistý a svěží.

Příbory a náčiní

Po talířích a hrncích přichází na řadu příbory a kuchyňské náčiní. Zlaté pravidlo zní: mějte je co nejblíže místu použití. Vařečky a obracečky patří k plotně, jídelní příbory blízko jídelního stolu. Zásuvky s příbory rozdělte na sekce – lžíce k lžícím, vidličky k vidličkám. Prostor ušetříte s organizéry do zásuvek. Nezapomeňte ani na nože! Ty by měly mít své vlastní místo, ať už v bloku na nože, magnetické liště nebo zásuvce na nože. Udržujte je ostré a v bezpečí. Kuchyňské náčiní, které používáte méně často, uložte do horních polic skříněk. Pořádek v šuplících a skříňkách vám usnadní každodenní vaření a ušetří čas s hledáním.

Nádobí v kuchyni by mělo být uspořádáno tak, aby bylo vše po ruce a zároveň působilo uklizeně a harmonicky.

Radomír Kovář

Talíře a misky

Talíře a misky tvoří základ každé kuchyně a jejich správné uspořádání vám usnadní každodenní život. Nejdůležitější je umístit je blízko myčky nebo odkapávače, abyste je po umytí nemuseli přenášet přes celou kuchyň. V závislosti na velikosti vaší kuchyně a množství nádobí můžete zvolit různé způsoby ukládání. Pokud máte prostorné skříňky, ideální je umístit talíře a misky do stojanů na nádobí. Ty je udrží srovnané a přehledné. Menší kuchyně si žádají praktičtější řešení. Využijte poličky a zásuvky, kam talíře a misky naskládáte na sebe. Pro lepší organizaci použijte organizéry do šuplíků, které vám pomohou rozdělit prostor a zamezit pohybu nádobí. Nezapomeňte ani na horní police skříněk, kam můžete uložit méně používané kusy nádobí. Ať už zvolíte jakýkoli způsob, nejdůležitější je, aby vám vyhovoval a usnadňoval vám práci v kuchyni.

Hrnce a pánve

Hrnce a pánve patří k nejpoužívanějším pomocníkům v kuchyni, a proto si zaslouží promyšlené místo pro jejich uložení. Ideálně by měly být uložené blízko sporáku, aby byly vždy po ruce. Existuje mnoho způsobů, jak je uspořádat - záleží na prostorových možnostech vaší kuchyně a vašich preferencích. Pokud máte dostatek místa ve skříňkách, můžete je uložit na sebe. Pro lepší přehlednost je vhodné použít organizéry do šuplíků, které zabrání jejich pohybu a poškození. Menší pánve a hrnce můžete zavěsit na háčky na stěnu nebo na závěsný systém na nádobí. Takové řešení šetří místo ve skříňkách a zároveň působí dekorativně. Při organizaci hrnců a pánví nezapomeňte na pokličky. Ty můžete uložit zvlášť do stojanu na pokličky nebo je umístit dovnitř hrnců, čímž ušetříte místo.

Porovnání metod uspořádání nádobí

Metoda Úspora místa Příslušná cena Náročnost implementace
Věšáky na stěnu Vysoká Nízká Střední
Organizéry do šuplíků Střední Střední Nízká
Policový systém Nízká Vysoká Vysoká

Potraviny a koření

Pořádek v kuchyňských skříňkách je snem snad každého z nás. Nejen hrnce a pánve, ale i potraviny a koření si zaslouží své místo. Pro ukládání potravin jsou ideální uzavíratelné dózy, které zabrání přístupu vlhkosti a škůdcům. Do nich můžete přesypat mouku, cukr, těstoviny, luštěniny nebo oříšky. Dózy popište a uložte je podle frekvence použití – ty, které používáte nejčastěji, mějte po ruce. Koření skladujte v uzavíratelných nádobách na suchém a tmavém místě. Pro lepší přehled je můžete umístit do zásuvky s organizérem nebo na otočný stojan. Správné uspořádání potravin a koření vám ušetří nejen čas při vaření, ale i starosti s případnými nezvanými hosty v podobě molů.

Úklid a organizace

Správné uspořádání nádobí v kuchyni je klíčem k efektivnímu vaření a příjemnému prostředí. Než se pustíte do roztřídění hrnců a pánví, zvažte, jak často jednotlivé kusy používáte. Nádobí denní potřeby by mělo být snadno dostupné, ideálně v blízkosti sporáku, dřezu nebo myčky. Můžete využít zásuvky s organizéry, kde bude každá věc na svém místě, nebo poličky s praktickými háčky na zavěšení hrníčků a naběraček. Naopak méně používané nádobí uložte do vyšších polic nebo do zadní části skříněk. Nebojte se investovat do chytrých řešení, jako jsou otočné karusely do rohových skříněk, výsuvné šuplíky nebo závěsné systémy. Pamatujte, že organizace kuchyně je běh na dlouhou trať, a proto se vyplatí najít systém, který vám bude vyhovovat a který budete schopni dlouhodobě dodržovat.

Tipy pro malé kuchyně

V malých kuchyních je boj o každý centimetr prostoru. Nezoufejte, i na malém prostoru se dá vykouzlit praktická a stylová kuchyně. Základem je chytré uspořádání nádobí. Zapomeňte na chaotické skládání hrnců do sebe, existují mnohem efektivnější řešení. Zkuste například závěsné systémy. Ty vám uvolní místo ve skříňkách a zároveň budete mít nádobí vždy po ruce. Investujte do praktických organizérů do šuplíků. Rozdělí vám prostor na menší sekce, takže budete mít přehled o každém příboru i vařečce. A co s velkými hrnci a pánvemi? Využijte prostor na stěně! Pořiďte si nástěnné police nebo háčky a zavěste je nad linku. Nejenže získáte další úložný prostor, ale zároveň dodáte kuchyni moderní a vzdušný vzhled.

Inspirace a nápady

Nechte se inspirovat chytrými a praktickými nápady, jak uspořádat nádobí v kuchyni. Nezáleží na tom, jestli máte k dispozici prostorné skříňky nebo jen pár polic, existuje spousta chytrých řešení, která vám pomohou udržet pořádek a zpříjemnit vaření. Využijte organizéry do šuplíků na příbory, naběračky a další kuchyňské náčiní. Talíře skladujte ve svislé poloze v držácích na talíře, ušetříte tak místo a zabráníte jejich poškození. Prostor nad linkou využijte k zavěšení hrnců a pánví na háčky nebo na závěsný systém. Nebojte se experimentovat s poličkami a zásuvkami, které vám umožní přizpůsobit úložný prostor vašim potřebám.

Výhody organizované kuchyně

Organizovaná kuchyně je snem každého kuchaře, ať už amatérského nebo profesionálního. Uspořádání nádobí hraje v organizaci kuchyně klíčovou roli. Jak uspořádat nádobí v kuchyni, abychom maximalizovali prostor a efektivitu? Existuje mnoho chytrých řešení a vychytávek. Praktické jsou například zásuvky s organizéry na příbory, stojany na talíře, háčky na hrníčky nebo policové systémy. Dobře uspořádané nádobí vám ušetří nejen čas strávený hledáním, ale i místo v zásuvkách a skříňkách. Navíc, když máte přehled o tom, co kde je, vaření se stává mnohem příjemnější a jednodušší.

Publikováno: 11. 11. 2024

Kategorie: domov